dadastory

05 Dec, 2012

medno,mednije...

Generalna — Autor dada9977 @ 22:09

    Napadao nam je sneg.Ima ga oko 5cm,ali nisam zadovoljna,trebalo bi da ga ima mnogo vise...bar jedno 20cm.Bas volim kad pada sneg,onako tiho.Lepo je onda da se seta...

     Pijem sad caj od nane,bez secera sa cimetom.Ko nije probao,a voli caj,trebalo bi da ga proba,bas je dobar.Ja sam ga skoro otkrila i bas sam prijatno iznenadjena lepim ukusom.Inace ja bas volim cimet...i setih se tako jednog kolaca od moje svekrve Cece.

     Cecin medni kolac

     -2 solje kisele vode,1 solja secera,1 solja ulja,1 solja meda,cimeta po zelji,1 solja seckanih oraha,suvog grozdja ili brusnice ili aronije po zelji,a moze i mix suvog voca po zelji,3 solje brasna i 1 pecivo.

    -Pomesati sve sastojke i peci kolac.Kolac se pece malo duze,ali je bas lep.Trebalo bi da odstoji bar jedan dan pre sluzenja,ustvari sto duze stoji sve je lepsi.A i posan je,pa moze sad za vreme posta da posluzi...

    Kad smo vec kod tih starih recepata,setih se i recepta za salcice,koji je od babe Rade,koja je bila rodjena 1912 godine,a umrla je 2008.Bas je stvarno star recept

    400 gr.sala

    -1/2 lit.belog vina,1 casica ljute rakije,1 rendana kora limuna,6 zumanca i na vrh noza so,brasno po potrebi.Od ovih sastojaka zamesiti testo.Salo podeliti na tri dela.Testo razvuci i premazati ga jednom trecinom sala.Testo preklopiti i ostaviti da odstoji pola sata u frizideru.Postupak ponoviti jos dva puta.Zatim razvuci testo na pravougaonik i seci na kvadratice i u sredinu staviti po kasicicu pekmeza od sljiva.Kvadratice preklopiti i ostaviti jos jedno pola sata da odstoje.Peci u zagrejanoj pecnici.Kad se ispecu posuti ih secerom u prahu.Ovo su stvarno lepi starinski kolaci.Prijatno...salcici...

   

     

    

    


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar





Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me