dadastory

malo drugacije...preduzetnistvo

Generalna — Autor dada9977 @ 23:14

     Bas lepo pada sneg i bas ga ima dosta.Napadace bogami do sutra posteno...Bar da uzivamo u snegu.Da se razumemo nisam ja bas neki ljubitelj snega,ali je sve bolje od one sljape i kise.Uvece ne mogu da smislim sta cu ujutru da obucem i to je stvarno zamorno.Jer da ja radim ko sav normalan svet negde gde ima grejanja to ne bi bio nikakav problem,ali ovako...Elem,radim u kancelariji koja na plafonu ima samo lamperiju i odozgo krov,tako da nikakva vrsta grejanja nista ne znaci.Posle samo sat vremena sedenja u ovim uslovima ja se sledim da prosto izgubim volju i da radim.Ali uslovi su takvi kakvi su,nema nista bolje.Posle 17 godina rada kod privatnika vise me nista i ne iznenadjuje.Za tih 17 godina osim sto sam knjigovodja,ja sam i cistacica i kafe kuvarica,povremeno prodavac,sekretarica...Jos samo da nam daju jednu mecku da je vodimo i to me ne bi iznenadilo.

     Odmor-nula.Sto da idem na odmor,jer kad sam kuci, oni ima da me zovu sto puta dnevno da me pitaju gde je sta.Onda ja poludim pa odem sama da zavrsim posao.To bi bio odmor...

     Bolovanje-misaona imenica.Sreca sto nisam bolesljiva.Bila sam na bolovanju 4(cetiri)dana 1998 godine kad sam operisala slepo crevo.Naravno doznake nisam uzimala,to je bilo samo fiktivno bolovanje. 

     Zavrsila sam i ja neke velike skole,da se sad ne hvalim,ali sam zato prijavljeni osnovac.kao i pola Srbije.Ne znam,bre,gde ce im dusa..Ali dobro je dok i to imam,nije to nikakva uteha.Kad u banci vidim neke suge da primaju ogromne plate,meni istog trenutka dodje da lupim glavom kroz ono staklo na salteru.Da se bar osvestim,jer nekako mora da se prekine taj magicni krug preduzetnistva.Ali najvise od svega me ubija ova zima,prosto mrzim da odem u kancelariju kad je ovako.Verujem da u ovoj bednoj zemlji ima jos ovako smrznutih i bednih kao ja,pa zato i pisem ovo,Kao da mi je lakse...Lazem,nije...

    P.S.Uskoro pocinjem da se spremam za Sv.Nikolu,bice puno lepih recepata za posne slatkise i slanise.Ako dobijem slobodan dan,bice to pun pogodak..kiss   


zima i sneg...ubice nas jelo...

Generalna — Autor dada9977 @ 21:24

      -Prosto je neverovatno koliko moja cetvoroclana porodica moze da pojede.Danas je Najdrazi spremao kupus...e to je stvarno propisna ceremonija.Uprlja pet kasika,dve serpe,dva tiganja i ko zna sta sve jos u tom spremanju.Ali on to toliko voli da radi,da ja stvarno nemam srca da mu ne dozvolim da to radi.A i sto da mu branim kad me je cekao spreman rucak po dolasku sa posla.Sav se on ozari u tom njegovom spremanju,da je bas presladak...Da bi mu se oduzila za veceru sam spremala pogacice koje on voli...

       -A i sneg bas lepo pada,ima ga bas dosta.A do ujutru ce biti bas lepo,snezno.Sutra nas ocekuje slava,uf,uf.Jeste da je slava posna,al ce opet da se prejedemo.Crna dijeto...A sad recept za kiflice kojima je pocascen Najdrazi..

       Pogacice sa sirom i cvarcima

    -250 ml.mleka,pola kockice kvasca,malo soli,2 jaja,1/2 kg.mlevenih cvaraka,sira po zelji,brasna po potrebi.Zamesiti testo od ovih sastojaka i ostaviti da naraste.Razvuci testo i kalupom ili casom vaditi pogacice.Redjajte u pleh i ostaviti ih jos malo da narastu.Premazati sa 1 umucenim jajetom sa malo ulja i posuti kimom,susamom ili lanenim semenom.Peci u zagrejanoj pecnici dok lepo ne porumene.Prijatno..


kolacici Najdrazeg....

Generalna — Autor dada9977 @ 21:01

        Nekako sam sad u nekoj fazi pisanja recepata za slatkise i to one bas preslatke.E pa moj Najdrazi najvise voli tulumbe,tako da sam mu obecala da cu ovaj recept sigurno da napisem.....Pa evo da ne razocaram Najdrazeg.

         Sirup-1/2 kg.secera i 400 ml.hladne vode stavi se da provri na najacoj vatri.Zatim se smanji i kuva se tacno 15 minuta.Mozete dodati malo limunova na kolutove.Ostaviti da se ohladi.Ja obavezno vruce tulumbe stavljam u hladan sirup..

         Testo  -1/2 litra vode,1 manja soljica ulja stavi se da provri.Zatim se doda od 350-400 gr.ostrog brasna i 1 pecivo.Kad se smesa prohladi dodati od 3-4 jaja-zavisi od velicine jaja,ako su sitnija onda 4,a ako su krupnija onda 3(nemoj da se slucajno neko smejao na ovo moje objasnjenje)...

         Smesu staviti u spric i prziti tulumbe u vrucem ulju.Ja to radim u fritezi,jer mi je brze i vecu kolicinu isprzim odjednom.Sutra cemo da probamo nesto od slanisa,vreme je...

         


Najdraza krofnica...

Generalna — Autor dada9977 @ 21:11

     -Prelistavala sam malo blog kad sam se ukljucila i videh jednu simpaticnu i prilicno smesnu debeludevojku i njenu UN dijetu.To me podseti na moju dijetu,skinula sam 3 kg i cini mi se da lepo napredujem.Samo ja ne mogu bas striktno da se pridrzavam svih saveta.I ja pijem nes,a ne bi trebalo.Meni je od velike pomoci to sto ne jedem hleb,testo generalno...Ovo pisanje mi pomaze da se uzdrzim od jela,ali Najdrazi me je danas molio da mu pravim krofnice..I tako nikad ne mogu da mu kazem ne...pa ispadose ovo Najdraze krofnice

     -1/4 lit mleka,1/4 lit vode,pola kockice kvasca,kasika secera,malo soli,narendana kora limuna,1 vanila,malo ulja,2-3 zumanca i brasno po potrebi.Zamesiti testo od ovih sastojaka i ostaviti da naraste.Razmesiti testo i casom vaditi krofne.Ostaviti ih da narastu jos malo a zatim prziti u dubokom ulju.Ja to obicno radim u fritezi zato sto mi je tako brze.Posuti ih obilno secerom u prahu koji je pomesan sa vanilom.Prijatno Vam bilo uz krofnice i Najdrazeg...Poljubac svima...


medno,mednije...

Generalna — Autor dada9977 @ 22:09

    Napadao nam je sneg.Ima ga oko 5cm,ali nisam zadovoljna,trebalo bi da ga ima mnogo vise...bar jedno 20cm.Bas volim kad pada sneg,onako tiho.Lepo je onda da se seta...

     Pijem sad caj od nane,bez secera sa cimetom.Ko nije probao,a voli caj,trebalo bi da ga proba,bas je dobar.Ja sam ga skoro otkrila i bas sam prijatno iznenadjena lepim ukusom.Inace ja bas volim cimet...i setih se tako jednog kolaca od moje svekrve Cece.

     Cecin medni kolac

     -2 solje kisele vode,1 solja secera,1 solja ulja,1 solja meda,cimeta po zelji,1 solja seckanih oraha,suvog grozdja ili brusnice ili aronije po zelji,a moze i mix suvog voca po zelji,3 solje brasna i 1 pecivo.

    -Pomesati sve sastojke i peci kolac.Kolac se pece malo duze,ali je bas lep.Trebalo bi da odstoji bar jedan dan pre sluzenja,ustvari sto duze stoji sve je lepsi.A i posan je,pa moze sad za vreme posta da posluzi...

    Kad smo vec kod tih starih recepata,setih se i recepta za salcice,koji je od babe Rade,koja je bila rodjena 1912 godine,a umrla je 2008.Bas je stvarno star recept

    400 gr.sala

    -1/2 lit.belog vina,1 casica ljute rakije,1 rendana kora limuna,6 zumanca i na vrh noza so,brasno po potrebi.Od ovih sastojaka zamesiti testo.Salo podeliti na tri dela.Testo razvuci i premazati ga jednom trecinom sala.Testo preklopiti i ostaviti da odstoji pola sata u frizideru.Postupak ponoviti jos dva puta.Zatim razvuci testo na pravougaonik i seci na kvadratice i u sredinu staviti po kasicicu pekmeza od sljiva.Kvadratice preklopiti i ostaviti jos jedno pola sata da odstoje.Peci u zagrejanoj pecnici.Kad se ispecu posuti ih secerom u prahu.Ovo su stvarno lepi starinski kolaci.Prijatno...salcici...

   

     

    

    


snezni...

Generalna — Autor dada9977 @ 22:07

      U skadu sa vremenom,dosao je na red i jedan od omiljenih kolaca moje pokojne mame..Ponekad nas male stvari podsete na drage ljude koji vise nisu sa nama..

        Snezni kolac

  -korice

         1/2 margarina,1/2 peciva,2 jaja,9 kasika mleka,9 kasika secera i brasna po potrebi.Od svih ovih sastojaka zamesiti malo tvrdje testo i podeliti na 4 dela.Korice peci na prevrnutom plehu.

  -fil

        1 litar mleka,12 kasika brasna,10 kasika secera skuvati fil.U prohladjeno dodati 1/2 margarina i 2 vanile.Filovati kolac i odozgo posuti obilato kokosovim brasnom.Najbolje je da kolac odstoji bar jedan dan pre sluzenja jer ce tada biti socan.

     Prijatno...i snezno 

  Volela bi kad bi sneg padao bar dva dana bez prestanka,ee to bi onda bilo bas lepo


Beskrajna tuga...ili priča o njoj

Generalna — Autor dada9977 @ 19:43

         Danas mi nešto nije ništa...Slušam i gledam neke jadne žene obolele od raka grlića materice...Puls mi odmah skače i odmah mi nije dobro.Opet hipohondrim..ili je to samo grubo podsećanje.Ne prođe ni jedan,jedini dan da se ne setim..Kad god vidim tako nešto ili čujem da se neko razboleo,ja utrnem.

          Prošlo je 4 godine kako je mama umrla..Ne prođe ni dan da se ne setim nje,da mi kroz glavu ne prođe misao da sam možda visoko rizična i da možda...Ali ne mogu i ne želim da me to slomi.Kada bih o tome tako razmišljala,ja bih do sad umrla,jer mozak je čudo.Uvuku vam se crne misli u glavu,i onda vam nema spasa.Trudim se da razmišljam pozitivno,da vodim računa o svom zdravlju,koliko je to moguće...Nekako je danas dan da se podsetim svega.A onda me spopadne neka tuga..

           

           Ali tešim se i uvek se nekako dovedem u red.Želim da se mame sećam u najlepšem svetlu,jer ona je svakako to zaslužila.Uvek će ona biti moja zvezda vodilja.Beskrajno sam tužna i žao mi je što je morala da ode tako rano...

   


a sad malo drugačije...

Generalna — Autor dada9977 @ 23:11

    Noćas je bila baš teška noć.Nisam spavala ni pola sata,ubi me ovo vreme.Pritisak mi je prenizak i jedva čekam da padne sneg pa da se malo stabilizujem.Uhvatila me neka nervoza,mrzi me da radim, a tek kad shvatim da je sutra petak,a moram da radim i u subotu.Blago Najdražem on je Organ,pa mu je vikend slobodan,a ti sirotinjo radi dok ne crkneš...Šta ću kad nisam podobna za neki drugi posao,dva puta sam išla na razgovore i ništa...ne zadovoljavam kriterijume.Proći će valjda i to nekad...a sad nešto malo drugačije,umesto slatkiša slaniš,da odmorim mozak od svega..

     Srđanine kiflice

-2 jaja

-1 čaša mleka

-1 čaša ulja

-malo kvasca

-so,šećer

-i brašno po potrebi.

      Od svih sastojaka zamesiti testo i ostaviti da naraste.Razviti testo i praviti kiflice.Ovo testo je super jer od njega mogu da se prave i slatke i slane kiflice,a i sve drugo što vam padne napamet.Prijatno...  


malo drugačije...a opet isto

Generalna — Autor dada9977 @ 22:40

      Ubiše me gluposti na televiziji.Nervira me što moram da čekam 12 sati da gledam heroje na prvom programu.Od filmova baš nema ništa što bi danas mogla da gledam,a stalno me muči nesanica.Danas sam usrala stvar sa dijetom,pojela sam veliko parče pice od Najdražeg.Da se razumemo nisam neki frik opsednut dijetama,ali mi je kičma otišla u aut,pa moram kilažu da držim pod kontrolom.Ali pošto smatram da ne paze baš svi na kilažu evo još jednog recepta za još jednu prelepu čokoladnu tortu.

   KRALJICA ČOKOLADE

     I Kora

 -3 jaja,2 kašike šećera,1 kašika brašna,1 kašika kakao i 1 pecivo.

     II preliv

 -2 kašike ruma ili liker od višnje i malo vode.

     III filovi

 -200 gr.tamne čokolade

 -200 gr.mlečne čokolade

 -200 gr.bele čokolade

 600 ml.slatke pavlake

 Na pari otopiti posebno svaku čokoladu u po 200 ml.slatke pavlake i ostaviti da se ohladi.Umutiti potrebne sastojke za koru.Peći 15 minuta na 170 stepeni u plehu veličine 20 ili 24 cm.Ohlađene čokoladne smese mutiti mikserom dok ne postanu penaste.Biskvit natopiti rumom ili likerom pomešanim sa malo vode pa naneti filove od crnog ka belom.Od preostale slatke pavlake umutiti šlag i ukrasiti tortu(ako ste kupili litar slatke pavlake,ako ne onda može i običan šlag po želji).

P.S. Kad naučim da baratam malo bolje ovim blogom počeću da postavljam i slike ovih poslastica,a do tad možda neko ko pročita i proba nešto od ovih recepata nešto i prokomentariše.Do tad prijatno...odoh da odgledam 7 epizodu vampirskih dnevnika iz četvrte sezone a onda će valjda da počnu i heroji..

       


i opet...torta,ljubav,sreća

Generalna — Autor dada9977 @ 23:24

            Kao što sam i pretpostavljala, nisam uspela da stignem da napravim tortu.Vremena je premalo,a čini mi se da su dani sve kraći.Ali je zato Najdraži za godišnjicu doneo dve ogromne pizze...Uvek se on izvuče na neku simpatičnu foru.Rešila sam zbog tog slasnog poklona da Najdražeg za vikend,mislim na nedelju-pošto mi je subota radan dan,počastim njegovom omiljenom čokoladnom tortom...Torta je samo za njega jer ja sam na dijeti-zvučim ko Briget Jones-večito na dijeti,večito kukam kako su cigare skupe,a nikako da prekinem.Dakle,recept za tortu glasi ovako-

       KORA I FIL

    -375 gr.šećera u prahu,1i po margarin,12 žumanca,150 gr.mlevene plazme pomešati sa 300 gr.otopljene čokolade.U to dodati 12 belanca umućenih bez šećera.

    -Ovu masu podeliti na 2 dela.Od jednog dela ispeći 4 korice,a drugi deo služi za fil.Posebno umutiti 300 gr.šlaga.

    -Tortu filovati sledećim redosledom kora-fil-šlag dok ne utrošite sav materijal.

Ovo je predivna čokoladna torta,preslatka kao ljubav.Posle pokvarene dijete i slasne pizze,Najdraži je bar toliko zaslužio. 


godisnjica....

Generalna, RECEPTI — Autor dada9977 @ 22:52

          Sutra nam je 15 godisnjica....braka tj.naseg zajednickog zivota...stvarno je prebrzo proslo.Secam se kao da je bilo juce...trebalo bi da Najdrazeg pocastim necim slatkim...nasla sam jedan simpatican recept za torticu...

      TORTA SA UKUSOM JAFE...

    -600 GR.NARANDZE

    -10 JAJA

    -250 GR.ŠECERA

    -2 VANILE

    -200 GR.ČOKOLADE ZA KUVANJE

    -300 GR.MLEVENIH ORAHA

 Narandze ogulite i odvojite kriške.Kuvajte ih na laganoj vatri oko 30 minuta, a potom ohladiti.Ohlađene ispasirati u kašu.

 Napraviti sneg od belanca.Žumanca,šećer i vanilin šećer penasto umutiti,pa dodajte narendanu čokoladu,orahe i ohlađene naradze.Spojiti sa belancima i lagano promešati.Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 80 minuta.Kad se ispeče ostaviti u rerni još 45 minuta da se ohladi,kako testo ne bi splasnulo.Pečenu tortu preliti glazurom od crne čokolade...Prijatno...

 Ovo je recept za one koji žele da probaju,a ja ako stignem biće..a ako ne Najdraži će morati da se zadovolji nekim kupljenim slatkišom.

   


užina...

Generalna — Autor dada9977 @ 23:21
kako se uvek slatko nasmejem od Moje Duše...kakva mu je samo bila užina..mleko i slatko od kupine..to može samo on! inače Moja Duša najviše voli da jede stvari koje samo on može da smisli...naprimer tulumbice...inače to su Dušine tulumbe-stvarno voli preslatke stvari...

Čestitamo

Generalna — Autor dada9977 @ 22:42
Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.rs i možete početi sa blogovanjem.